Obezita nie je estetický problém. Ide o ochorenie spojené s mnohými zdravotnými poruchami a komplikáciami.
Obezita
Obezita je ochorenie, ktoré možno definovať aj ako poruchu rovnováhy vnútorného energetického mechanizmu alebo konflikt génov úspornosti s podmienkami dostatku potravy. Na jej vzniku sa spolupodieľajú faktory genetické, familiárne, a v neposlednom rade psychické.
Zdravotné dôsledky obezity sú závažné. Zvyšuje kardiovaskulárnu chorobnosť a úmrtnosť, výskyt degeneratívnych ochorení pohybového systému, výskyt rakoviny rôznych orgánov, najmä prsníka u žien, prostaty u mužov a hrubého čreva u oboch pohlaví. Zvyšuje výskyt žlčníkových kameňov. Riziko výskytu cukrovky stúpa priamo úmerne so zvyšujúcou sa telesnou hmotnosťou. U mužov sa pri obezite znižujú hladiny testosterónu. U žien sú časté poruchy menštruačného cyklu, ako aj plodnosti.
Príčiny vzniku obezity:
- pozitívna energetická bilancia (príjem energie prevyšuje jej výdaj)
- zvýšený príjem tukov. Obézny človek má zníženú toleranciu tuku. (Po tučnom jedle je vyššia hladina tukov v krvi, predovšetkým triglyceridov, a tiež táto dlhšie pretrváva)
- nedostatočný príjem vlákniny
- nepravidelnosť v príjme potravy
- dedičnosť. Podľa profesora Boucharda podiel dedičného faktora kolíše podľa pohlavia od 35 − 57 %. Skôr než podiel tuku v tele ovplyvňuje rozloženie telesného tuku (typ androidný, gynoidný)
Body mass index (BMI)
Body mass index (BMI) vypracovaný Quteletom v roku 1836 − BMI = telesná hmotnosť v kilogramoch delená druhou mocninou výšky v metroch.
Tento index sa do dnešnej doby požíva ako ukazovateľ stupňa obezity.
Dolná hranica optimálneho BMI je 19,8 – 22 u mužov a 18,8 – 21,5 u žien.
Horná hranica optimálneho BMI je 20,9 – 24,0 u mužov a 20,9 – 23,4 u žien.
Vzorec na výpočet BMI
BMI = hmotnosť v kg : (telesná výška v m)²
Narastanie zdravotných rizík so stúpajúcim BMI
BMI | Zdravotné riziká |
---|---|
pod 18,5 | podvýživa |
18.5 – 22 | ideálna telesná hmotnosť |
22 – 23 | riziko DM typ 2 stúpa 3x (DM − diabetes mellitus − cukrovka) |
23 – 25 | začína stúpať kardiovaskulárne riziko |
25 – 28 | riziko DM typ 2 stúpa 8x, riziko ischemickej choroby srdca stúpa 2x |
28 – 30 | obvyklý BMI pri vzniku DM typ 2 |
30 – 32 | riziko DM typ 2 stúpa 4Ox |
32 – 40 | riziko úmrtnosti 2x zvýšené |
nad 40 | spoločenská neuplatniteľnosť |